Hospitalisatieverzekering DKV

Hospitalisatieverzekering DKV
Hospitalisatieverzekering DKV

De hospitalisatieverzekering DKV is één van de bekendste in België, die wordt aangeboden door een commerciële partij. De verzekering is beschikbaar in 3 varianten, variërend van een goede dekking tot een uitmuntende dekking. Bij de DKV Medi Pack verzekering, de meest eenvoudige variant,  wordt het verblijf in een kamer voor meer personen in het ziekenhuis volledig vergoed.

Bij deze hospitalisatieverzekering DKV worden ook medische kosten waarvoor geen ziekenhuisbezoek nodig is voor 80 procent vergoed. Bij het pakket Hospi Flexi mag je ook in een eenpersoonskamer verblijven, maar dan geldt een franchise. Het pakket Hospi Premium vergoedt alle kosten van een ziekenhuisopname, maar daarvoor moet wel een flink hogere premie worden betaald.

VerzekeraarVoordelenMeer info
Helan- Franchise tussen € 0 en € 150
- Instap ook na 65 jaar mogelijk
- Mogelijk zonder grensbedrag
- Vergoeding van o.a. Verblijfskosten (eigen kamer),
Daghospitalisatie / Remgelden
Ereloonsupplementen
DKV- Franchise tussen € 0 en € 154,23
- Onbeperkte terugbetaling van hospitalisatiekosten mogelijk
- Medische kosten van 30 dagen voordien worden terugbetaald
- Rechtstreekse betaling factuur
- Vrij kamerkeuze mogelijk

Prijswinnende hospitalisatieverzekering DKV

De variant van de hospitalisatieverzekering DKV met de naam Hospi Flexi heeft in 2019 een prijs gewonnen als beste verzekering. De toekenning van de prijs vond plaats op basis van reviews van bezoekers op Google. Zij vonden dat de Hospi Flexi een verzekering is met een brede dekking, waarbij de gezondheid centraal staat. De voordelen van deze verzekering zijn ook nu nog indrukwekkend. Er is sprake van onbeperkte terugbetaling van de kosten van de behandeling in het ziekenhuis. Alleen als de verzekerde een eenpersoonskamer neemt moet hij daar een eigen bijdrage voor betalen.

Door middel van de DKV Medicard merkt de verzekerde niet eens dat de kosten voor zijn behandeling door de verzekering worden vergoed. Het ziekenhuis kan dankzij dit derde betalersysteem de factuur rechtstreeks naar DKV sturen, dat deze meteen betaalt. Bij de Hospi Flexi hospitalisatieverzekering DKV heeft de verzekerde de vrijheid om voor elke arts en elk ziekenhuis te kiezen. De dekking geldt niet alleen in België, maar wereldwijd. Het enige nadeel van deze verzekering is, dat er een behoorlijk forse premie voor moet worden betaald.

Ontdek de voordelen van de DKV Hospitalisatieverzekering
Ontdek de voordelen van de DKV Hospitalisatieverzekering

Vrije kamerkeus

Bij veel hospitalisatieverzekeringen is de kamer waar je wilt verblijven in het ziekenhuis een punt van aandacht. Een ziekenhuis heeft namelijk wettelijk het recht om bij een verblijf in een eenpersoonskamer supplementen te berekenen. Er zijn ziekenhuizen waarbij dat leidt tot een toeslag van 500 procent. Deze kosten worden bij de hospitalisatieverzekering DKV niet volledig op de verzekerde verhaald. Als iemand voor een langer verblijf in het ziekenhuis graag in een eenpersoonskamer wil verblijven, moet hij daar een bijdrage voor betalen van circa € 150. Vergeleken met andere hospitalisatieverzekeringen is dat een laag bedrag.

Bij kamers voor meerdere patiënten mogen ziekenhuizen geen supplementen in rekening brengen. Daarom hoeft een patiënt bij een hospitalisatieverzekering DKV voor zo’n kamer helemaal geen toeslag te betalen. Het is echter afhankelijk van de behandeling in het ziekenhuis wat de meest prettige kamer is. Wie slechts een nacht of een paar uur hoeft te blijven zal geen bezwaar hebben tegen een kamer met meer personen. Maar bij een langdurige behandeling is wat meer rust en privacy erg prettig, en daarom wordt dan toch gekozen voor een eenpersoonskamer, ondanks de toeslag.

Veel service

De reden waarom veel verzekerden enthousiast zijn over de hospitalisatieverzekering DKV is de service. Vooral het derde betalersysteem is erg handig. Dat werkt met behulp van de DKV Medicard. Zodra die wordt getoond in het ziekenhuis zullen alle formulieren die te maken hebben met de financiële kant van je behandeling rechtstreeks naar DKV worden gestuurd. De behandeling en betaling vinden plaats zonder dat de verzekerde daar iets van merkt. Dat is een groot verschil met verzekeraars die geen derde betalersysteem hebben. Want dan moet de patiënt bij thuiskomst meteen aan de slag met de facturen uit het ziekenhuis.

Voor- en na de opname

De volledige dekking van de behandelingskosten in het ziekenhuis is een belangrijk voordeel van de hospitalisatieverzekering DKV. Deze volledige vergoeding geldt ook voorafgaand en na afloop van de behandeling in het ziekenhuis. Daarbij kan worden gedacht aan consulten, behandelingen en medicijnen. De termijnen die gehanteerd worden zijn wat minder ruim dan bij sommige andere verzekeraars. Want je hebt recht op vergoeding vanaf 30 dagen voorafgaand aan de ziekenhuisopname tot aan 90 dagen na de ziekenhuisopname.

Ernstige ziekten

Als er sprake is van ernstige ziekten zijn de vergoedingen ook bijzonder ruim. DKV heeft een lijst gemaakt van 30 ernstige ziekten. Daarvan worden gedurende het hele jaar alle medische kosten vergoed die nodig zijn voor de behandeling. Het is niet nodig dat behandeling van de ziekten in het ziekenhuis plaatsvindt. Het is ook niet nodig om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.

Nadelen van de hospitalisatieverzekering DKV

Een nadeel van de hospitalisatieverzekering DKV is, dat er geen mensen verzekerd kunnen worden die ouder zijn dan 70 jaar. Of dit echt een groot nadeel is valt te bezien, want de meeste mensen die met pensioen zijn en de verzekering via hun werkgever moeten vervangen door een eigen hospitalisatieverzekering, hebben dat al voor hun 70e gedaan. De hoge premie is een ander nadeel van de hospitalisatieverzekering DKV. Dat is echter logisch, want deze verzekering biedt een bredere dekking en een grotere vrijstelling voor een eenpersoonskamer. Bij verzekeringen met een lagere premie hebben ook niet van zo’n luxe derde betalersysteem.

Conclusie

Aan de hoogte van de premies is te zien dat je bij een hospitalisatieverzekering DKV te maken hebt met een verzekeringsbedrijf en niet met een ziekenfonds. DKV doet veel moeite om de verzekerden in de watten te leggen, door hen de vervelende bijkomende zaken uit handen te nemen, zoals het betalen van de rekeningen aan het ziekenhuis. Een ander aspect waarmee deze verzekering goed scoort is de vrije kamerkeus. Veel verzekerden vinden deze services zo belangrijk, dat ze daar best een hogere premie voor willen betalen.