Hospitalisatieverzekering prijs

Wie door een ziekte of een ongeval in het ziekenhuis moet worden behandeld kan te maken krijgen met hoge financiële consequenties. Hoewel dit niet verplicht is kun je je daartegen verzekeren met een hospitalisatieverzekering. Het is verstandig om zo’n verzekering af te sluiten. Want als je ziek wordt en daardoor hoge schulden krijgt, is dat niet bevorderlijk voor het herstel. Het aantal soorten hospitalisatieverzekeringen is groot, net als de verschillen in premie. Het is daarom goed om de verzekeringen te vergelijken op de hospitalisatieverzekering prijs.

VerzekeraarVoordelenMeer info
Helan- Franchise tussen € 0 en € 150
- Instap ook na 65 jaar mogelijk
- Mogelijk zonder grensbedrag
- Vergoeding van o.a. Verblijfskosten (eigen kamer),
Daghospitalisatie / Remgelden
Ereloonsupplementen
DKV- Franchise tussen € 0 en € 154,23
- Onbeperkte terugbetaling van hospitalisatiekosten mogelijk
- Medische kosten van 30 dagen voordien worden terugbetaald
- Rechtstreekse betaling factuur
- Vrij kamerkeuze mogelijk

Kies alleen de belangrijke onderdelen

Om de hospitalisatieverzekering prijs laag te houden is het goed om de verzekeringspakketten van de verzekeraars door te nemen en af te strepen welke onderdelen daarvan niet nodig zijn. Als man is het bijvoorbeeld niet nodig om dekking te nemen voor de hospitalisatie van zwangerschap gerelateerde behandelingen. Maar als je de beste hospitalisatieverzekering afsluit voor het hele gezin is dat wel een goede optie. Wie zijn eigen privacy belangrijk vindt kan een eenpersoonskamer kiezen. Het hospitaal zal daarvoor extra kosten in rekening brengen, met als gevolg dat je een hogere vergoeding nodig hebt en dat de hospitalisatieverzekering prijs stijgt.

Een goede hospitalisatieverzekering is de Helan hospitalisatieverzekering of DKV hospitalisatieverzekering.

Wat is de prijs van een goede hospitalisatieverzekering?
Wat is de prijs van een goede hospitalisatieverzekering?

Prijsbepalende factoren

De volgende factoren zijn van invloed op de hospitalisatieverzekering prijs:

Leeftijd op het moment van afsluiten van de verzekering

Jonge mensen lopen minder risico op gezondheidsproblemen door ziektes. De kans dat ze in het hospitaal terechtkomen is statistisch gezien dus een stuk lager. Dat is terug te zien in de hoogte van de premie. Als jongere kun je voor een lagere hospitalisatieverzekering prijs een verzekering afsluiten dan wanneer je de 50 gepasseerd bent. Bekijk bij het afsluiten van een verzekering dus de verschillen tussen een vaste premie en een premie die stijgt naarmate je ouder wordt voor de lange termijn.

Extra verzekeringen

Een hospitalisatieverzekering heeft aanvullende opties, waarmee meer gezondheidsgerelateerde behandelingen geheel of gedeeltelijk worden vergoed dan alleen een ziekenhuisopname. Je kunt bijvoorbeeld ook oogzorg inclusief de aanschaf van brillen, tandheelkundige zorg en bescherming tegen de financiële gevolgen van ernstige ziektes meeverzekeren. Dit zijn allemaal behandelingen die hoge kosten met zich mee brengen. De hospitalisatieverzekering prijs zal door die extra opties stijgen.

Gezondheidsproblemen

Bij het aanvragen van een hospitalisatieverzekering is het verplicht om een vragenlijst in te vullen over je actuele gezondheid. Als daaruit blijkt dat je gezondheid niet optimaal is of als er risico’s zijn op het ontstaan van ziektes, zal dat gevolgen hebben voor de hospitalisatieverzekering prijs.

Franchise

Bij een verzekering voor de kosten van een ziekenhuisopname of een behandeling door een specialist in het ziekenhuis is het gebruikelijk om een deel van de kosten zelf te betalen. Dat heet de franchise of het eigen risico. Als verzekerde kun je zelf kiezen voor een hoog of een laag eigen risico. Sommige verzekeraars bieden zelf polissen zonder eigen risico aan. Besef, dat door het eigen risico te verhogen de hospitalisatieverzekering prijs daalt. Dit is een goede optie als je financieel voldoende geld achter de hand hebt en lichamelijk gezond bent.

Soort kamer in het hospitaal

Ziekenhuizen mogen voor kamers een aanvullend bedrag in rekening brengen als daar maar één patiënt gebruik van maakt. Voor kamers met meer patiënten is dat wettelijk verboden. Wie kiest voor een eenpersoonskamer moet daar dus extra voor betalen. Het is goed om daar bij het afsluiten van de hospitalisatieverzekering rekening mee te houden, want dit leidt tot een hogere hospitalisatieverzekering prijs.

Kwantumkorting

Wie een hospitalisatieverzekering afsluit voor een gezin kan soms korting krijgen op de premie. De lagere hospitalisatieverzekering prijs geldt voor ieder kind in het gezin.

Jaarlijks premie voldoen

Wat ook voor een lagere hospitalisatieverzekering prijs zorgt is, als de premie jaarlijks wordt voldaan. Verzekerden die de premie maandelijks willen betalen moeten daarvoor iets meer betalen vanwege extra administratieve werkzaamheden.

Waarom heeft hospitalisatieverzekeringen vergelijken zin?

Vanwege het grote aantal aanbieders van een verzekering voor de kosten van een behandeling in het ziekenhuis is het zinvol om de verzekeringen te vergelijken. Het is best mogelijk dat een pakket met de opties waar je naar op zoek bent bij de ene verzekeraar veel duurder is dan bij de andere. Het gaat dan inhoudelijk om dezelfde pakketten, die bij de ene verzekeraar duurder zijn doordat er optie in zitten waar je waarschijnlijk nooit gebruik van maakt. Kies dan voor het pakket van de verzekeraar dat zo goed mogelijk aansluit bij je wensen, zonder extra’s. Dat zorgt voor een lagere hospitalisatieverzekering prijs.

Vaste premie of niet?

In het overzicht van factoren die van invloed zijn op de hospitalisatieverzekering prijs heb je al gezien dat er verzekeringen met vaste premies bestaan en verzekeringen waarvan de premie meegroeit met de leeftijd. Een vaste premie betekent dat de hoogte van de premie die bij het afsluiten van de verzekering is afgesproken jarenlang zal worden betaald. Alleen door wettelijke tariefwijzigingen kan deze vaste premie worden aangepast. Je mag er echter van uitgaan dat de hospitalisatieverzekering prijs jarenlang hetzelfde blijft.

Evoluerende premie

Een premie die meegroeit met de leeftijd heeft als kenmerk dat verzekerden bij het op jonge leeftijd afsluiten van een verzekering een hele lage hospitalisatieverzekering prijs hoeven te betalen. De hoogte van die premie stijgt langzaam mee met de leeftijd. Bij zo’n verzekering moet je er rekening mee houden dat de hospitalisatieverzekering prijs na het vijftigste levensjaar flink gaat stijgen. Dat komt doordat het risico op gezondheidsproblemen vanaf die leeftijd groter wordt. Als jonge verzekerde betaal je dan een veel lagere hospitalisatieverzekering prijs dan bij een vaste premie, en als oudere verzekerde is de premie een stuk hoger dan bij de vaste premie.